perjantai 25. maaliskuuta 2011

Vihreiden vaivaisten puheenjohtajan tervehdys

Hyvät osallistujat!



Kukaan Vihreiden vaivaisten hallituksesta ei valitettavasti päässyt tänään Ouluun, koska vaalien - tai minun tapauksessani raskauden - loppurutistus sitoo meitä omille paikkakunnillemme.



Näissä vaaleissa ratkaistaan monia vammaisille ihmisille tärkeää asiaa. Kaikkein suurin on YK:n vammaissopimuksen ratifiointi, joka on tämän vaalikauden aikana jäänyt Suomelta tekemättä. Sopimukseen sisältyy paljon sellaista, mikä edistää vammaisten ihmisten yhdenvertaisuutta. Tämän illan teema, esteettömyys, on yksi sen tärkeimmistä teemoista. Ratifioinnin jälkeen sopimus sitoisi Suomea.



Suomessa on usein hyvin turhauttavaa käydä keskustelua esteettömyydestä. Aina törmää samoihin vasta-argumentteihin, kuten rahaan, perinteisen maiseman säilyttämiseen ja niin edelleen. Monet sanovat kyllä kannattavansa esteettömyyttä, mutta ei sitten kuitenkaan jossain tietyssä tapauksessa. Se paljastaa paljon todellisista asenteista. Onneksi esteettömyysajattelu on toisaalta mennyt eteenpäin. Esteettömyys ymmärretään nykyään laajemmin kuin silloin kun sillä tarkoitettiin pelkästään hissejä ja luiskia. Nykyään puhutaan fyysisen lisäksi psyykkisestä ja sosiaalisesta esteettömyydestä. Täälläkin aletaan ymmärtää, että esteettömyys on ennen kaikkea ihmisoikeus. Ja ihmisoikeudet ovat luovuttamattomia, joten niitä ei voi rajata.



Paras tapa edistää YK-sopimuksen ratifioiintia ja vammaisten ihmisten aseman paranemista muutenkin on äänestää eduskuntaan pätevää vammaista ehdokasta. Voin hyvällä syyllä suositella Miiaa, sillä hänellä sekä omakohtaista kokemusta että paljon muuta asiantuntemusta vammaisuudesta. Häneen voi varmasti luottaa.



Amu Urhonen

Vihreiden vaivaisten puheenjohtaja

Vihreiden puoluevaltuuskunnan vpj.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti