sunnuntai 6. maaliskuuta 2011

Perinteinen pulla

Ystävien laskiaispulla-aiheiset päivitykset facebookissa herättelivät innostuksen pullan leipomiseen. Edellisisestä pullan pyörityksestä on tainnut vierähtää jo kolme vuotta tai ehkä enemmänkin. Suorastaan rikollista toimintaa moinen saamattomuus! Mun leipomiset on keskittyneet enemmän tuonne suolaiselle puolelle: pizzoihin, piirakoihin, sämpylöihin ja leipiin. Makeampien leipomusten osalta on tullut tehtyä lähinnä pipareita, kaurakeksejä ja paholaiskakkua.

Pullat onnistui ehkä parhaiten koskaan. Olen aina tehnyt tuolla samalla reseptillä, mutta tällä kertaa lopputulos oli vertaansa vailla. Onnistumisen laitan luomun piikkiin. Kaikki ainekset sattuivat kardemummaa lukuunottamatta olemaan luomua.

Leipomisen aloitin kaivamalla uskollisen ystäväni ja ensimmäisen oman keittokirjani Ruutukokin esille. Resepti siis sieltä. Muutin ohjetta hiivan osalta, käytin siis kuivahiivaa, jota meillä ei tunnettu kirjan painamisen aikaan.

Pulla (perusohje)

5 dl maitoa
2 pussia kuiva hiivaa
1 ½ tl suolaa, taisin laittaa vaan yhden tl:n
1 ½ sokeria 1 ½
1 rkl hienonnettua kardemummaa
900 g-1 kg vehnäjauhoja
100 sulatettua voita

voiteluun kananmunaa ja päälle raesokeria

Suola, sokeri ja kardemumma laitetaan taikinakulhoon.
Päälle kaadetaan +42 asteiseksi lämmitetty maito.
Sekoitellaan vähän että sokeri rupeaa sulamaan.
Puuhaarukalla vatkaten lisätään jauhoja joihin on sekoitettu kuivahiiva.
Taikinan paksutessa vaihdetaan puuhaarukka käteen.
Voisula lisätään alustamisen loppuvaiheessa.
Vaivataan kunnes taikina irtoaa kulhon reunoista ja käsistä.

Taikina kohotetaan lämpimässä paikassa kaksinkertaiseksi,
jonka jälkeen sen voi pyörätellä haluamsa muotoisiksi pulleroiksi.
Paistamattomat pullat kohotetaan liinan alla ja voidellaan munalla sekä koristellaan raesokerilla ennen uuniin laittamista.

Paistetaan 225 asteessa 8-10 minuuttia

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti