sunnuntai 22. elokuuta 2010

Herkullista läheltä!

Vietin viime viikonlopun äitini luona Pelsolla nauttien herkullista lähiruokaa. Söimme itsekasvatettuja perunoita ja kesäkurpitsoita, höysteenä niin ikään itsekasvatettuja sipuleita sekä läheisen lohilammen kalaa, komeus maustettiin utajärveläisillä yrteillä ja aterin kruunasi Rokuan mustikat. Aikuiset nauttivat palanpainikkeena itse mehustettua mehua ja tyttäreni nautti naapuri kylän maatalon maitoa.

Ateria oli täydellinen, niin makunsa, terveydellisyytensä ja ympäristöystävällisyydensä puolesta. Aina ei ole mahdollista nauttia näin täydellistä lähiruoka ateriaa, mutta pienillä arjen valinnoilla voimme lisätä lähiruokaa kotikeittiöissämme.

Tässä muutamia vinkkejä:

suosi kotimaisia marjoja ja omenoita tuontihedelmien sijaan

nauti kauden makuja; esimerkiksi uusia perunoita alkukesästä, keskikesällä mansikoita, syksyllä sieniä, talvella kotimaisia juureksia

sienestä ja marjasta

kasvata itse yrttejä

käytä kotimaista kalaa

vaihda riisi ohraan jne.


Huomenna polkaistaan liikkeelle lähiruokaviesti, johon minäkin osallistun. Viestiosuuteni alkaa lapsuuden maisemista Pelsolta ja virallinen viestikapulan vaihto on Kestilässä, koska matkaa on noin 30 kilometriä, teemme epävirallisen viestin vaihdon Salla Kankaan kanssa voimieni ehtyessä. En ole vielä kovin kokenut pyöräilijä ja pisin matkani tähän mennessä on kymmenen kilometrin pätkä.

Huomiselle toivon sateetonta säätä, vaikka se taitaa jäädä tosiaan haaveeksi. Mukaani nappaan iloista mieltä ja lounaaksi makoisaa lähiruokaa!

Alla tietoa lähiruokaviestistä ja lisä tietoa viestistä seuraavasta osoitteesta

http://www.ekocentria.fi/index.asp

Lähiruokaviesti 2010
Nauti tuoreesta Lähiruokaviestillä!


Neljännen kerran järjestettävä valtakunnallinen Lähiruokaviesti polkaistaan liikkeelle Vaalasta maanantaina 23.8.2010.


Viesti kulkee Järvi-Suomen halki päätyen tasavallan presidentin linnaan 27.8., jossa joukkueiden kapteenit luovuttavat viestinsä Lähiruokaviestin suojelijana toimivalle Tasavallan Presidentti Tarja Haloselle.


Lähiruokaviesti on tuoreen ruoan ystävien, ruokakulttuurin kehittäjien, päättäjien ja toimittajien rento haastepyöräily


Teemana vuonna 2010 on ”Nauti tuoreesta” ja viestin aikana puhutaan erityisesti maidosta sekä tuoreesta kalasta ja kasviksista.Ei kommentteja: