perjantai 26. lokakuuta 2012

Kulttuuri kuuluu kaikille!

Kun me tahdomme kehittää kulttuuria ja kulttuuripalveluita: mitä oikeastaan tahdomme kehittää? Kulttuuri on siitä ovela kaveri, että siihen liittyvät perinteet yhtä lailla kuin luovuus. Siitä huolimatta, että luovuus on läsnä kaikkialla ja vaikuttaa meissä jokaisessa, pyrkii se piiloutumaan. Samaan aikaan karatessaan määrittelyiltä se vaikuttaa jokaiseen meistä tuottaen joko hyvin tai huonosti vointia. Kulttuuri kuuluu kaikille!
 
Emmekä toisaalta voi sitä (kulttuuria) paetakaan. Mutta minkälainen on se kulttuuri, johon kuulumme ja jossa elämme, ja ennen kaikkea minkälaisia kulttuuripalveluita me kuntalaisina tarvitsemme, jotta ympäristömme tuottaisi enemmän hyvin kuin huonosti vointia?
Kun tahdomme kehittää hyvinvointia kulttuuripalveluiden avulla, meidän on kehitettävä kulttuuriympäristöä. Kulttuuriympäristö on ihmisen muovaama ympäristö, jonka ominaispiirteet ilmentävät kulttuurin vaiheita sekä ihmisen ja luonnon vuorovaikutusta - tavan mukaan, luovasti.
Jokainen meistä tietää minkälainen tekeminen itsellemme on nautintoa ja mikä työtä, toiselle samalla asialla on toinen merkitys - mutta minkälaiset mahdollisuudet eri ympäristöissä on noiden toimintojen tekemiseen ja ovatko mahdollisuudet tasapuoliset, ovat niitä kysymyksiä, joita tapauskohtaisesti ratkotaan. Ihminen on jopa valmis tekemään töitä saadakseen nautintoa Toiset tekevät työnä samaa, mitä toiset nautinnosta ja hiki on tullut molemmilla porukoilla varmaan.
On erittäin tärkeä tiedostaa, että kulttuuriympäristö ei Oulussakaan tarkoita pelkästään Torin rantaa. Se on jokainen ympäristö, jossa liikut. Muistatko tilanteen, jossa sisäinen maailmasi on hätkähtänyt ympäristön muuttaessa sen ilmastoa: kun kauheassa kiireessä olet nähnyt tai kuullut jotain joka sai sinut unohtamaan sen tärkeän asian joka juoksutti? Oletko käynyt katsomassa serkun tytön harrastelijateatterin esitystä siellä kuopalla, eikö ollut mahtava? Me itse teemme kulttuuria ja elämme kulttuuriympäristössä, jolla on merkitystä!
Meidän on huolehdittava, että kulttuuri on jokaisen asia riippumatta osoitteesta, iästä ja yksilön ominaisuuksista.
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti